Het handgemaakte boek is van oudsher verbonden in een lange traditie van drukkunst. Regelmatig bedenk ik concepten waarin het kunstenaarsboek een rol speelt. De boeken variëren van klein tot groot. Mijn boeken probeer ik een extra dimensie mee te geven, door ze op een ongebruikelijke manier te presenteren. Voor voorbeelden zie bij INSTALLATIES. Voortdurend zoek ik naar mogelijkheden om een ‘nieuwe wereld’ in lijn, vorm en kleur weer te geven.

uit 2008 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

de wandelaar, de dromer

2023

Met het drukken en bedenken van handgemaakte boeken voel ik me verbonden met boekmakers uit vroegere tijden. Zoals de boeken van drukker Gheraert Leeu uit 1480. Een van zijn boeken is geïnspireerd op fabels en bevat dialogen over mensen, dieren, planten, planeten, bergen, wind , water en stenen. Mijn boek gaat over wandelen en dromen.

dreamer 1

2023

Tien verschillende boekjes met een omslag van Zaansch papier. Binnenin een smalle opgevouwen pagina die kan worden opengklapt. De kaft is beschilderd met etsinkt en bedrukt met een voorstelling.

dreamer 2

2023

Tien verschillende boekjes met een buitenkant van Zaansch papier. Binnenin een smalle opgevouwen pagina die kan worden opengklapt. De kaft is beschilderd met etsinkt en bedrukt met een voorstelling. 

onderweg

2022

Boekje met binnenin een uitvouwbare bladzijde. In de afgelopen periode maakte ik boeken die in kleur en vorm op elkaar zijn afgestemd en met elkaar zijn verbonden via hetzelfde thema; kleine intieme beeldverhalen gevuld met dromen, landschappen en herinneringen.

onderweg

2023

Boek met binnenin een uitvouwbare bladzijde. Abtractie tegenover figuratie. Kleine intieme beeldverhalen over dromen, landschappen en herinneringen.
 

het midden..

2021

Kunstenaarsboek met herinneringen en natuurmotieven.

oogstrelend 2

2022

Handgemaakt kunstenaarsboek. Het boek bevat meerdere prenten die in kleur en vorm op elkaar zijn afgestemd. Het werk is een onderdeel uit een serie van 12 met kleine intieme beeldverhalen, over dromen, landschappen en herinneringen.

oogstrelend

2022

Handgemaakt kunstenaarsboek. Het boek bevat meerdere prenten die in kleur en vorm op elkaar zijn afgestemd. Het werk is een onderdeel uit een serie van 12 met kleine intieme beeldverhalen.

het water kleurde blauw

2021

Handgemaakte map met 21 losse prenten op handgeschept papier. De oplage is een.

wandeling

2021

Beide beeldboekje dragen een gemeenschappelijke titel. Tijdens de pandemie heb ik me geconcentreerd op het maken van boekjes. Ze zijn ontstaan naar aanleiding van gemaakte wandelingen in de omgeving. Ik gebruikte diverse soorten papier, rijstpapier, handgeschept papier en transparant dun papier, om de fragiliteit ervan te benadrukken. De  tijd leek stil te staan.

een maand in 31 momenten

2021

Impressies van een wandeling in 31 prenten in een map bijeengebracht.

leporello

2021

Lange mini leporello aan de voor- en achterkant bedrukt. Het contrast in voor- en achterkant is verschillend, organisch tegenover rechtlijnig.

leporello kkkkkKUNST

2021

Leporello ontworpen en gemaakt in opdracht van galerie De Burgerij Vorden. De leporello's zijn te koop via de galerie.

leporello kkkkkKUNST 2

2021

Leporello in opdracht met uitspraken van de galeriehouders van galerie de Burgerij. Ontwerp en uitvoering is van mijn hand.

boekje bruin

2021

Diverse papiersoorten en een lang geknoopte draad. Een verwijzing naar groeiprocessen, wortelgestel en bodemstructuren in de natuur. 

leporello Rimpeling

2020

De leporello is onderdeel van een installatie. Het wordt getoond op een speciaal ontworpen  smalle lange tafel. De leporello verwijst naar horizonten en kustlijnen.

dagboekje 2018

2019

Boekje gemaakt van probeersels en verschillende druktechnieken op papier. Het laat een mooi overzicht zien van tekeningen en patronen die ik het afgelopen jaar heb ontworpen.

oude wereld in een nieuw jasje, binnenkant

2019

Binnenkant handgemaakt boekje

dagboekje

2017

Verzameld werk uit 2017. Het laat een mooi overzicht zien van tekeningen en patronen die ik het afgelopen jaar heb ontworpen.

dagboek

2016

Boekje gemaakt van restanten papier. Het laat een mooi overzicht zien van tekeningen en patronen die ik het afgelopen jaar heb ontworpen.

favorieten

2016

Een cahier en een prent in een doos, het is geïnspireerd op het werk van Anselm Kiefer. Hij maakt complexe installaties met onder andere boeken van lood, met daarin restanten van verdroogde zonnebloemen. De kleur blauw van het gebruikte papier is een kleur die je vaak in het werk van Kiefer tegenkomt.    

favorieten

2016

Doos voor cahier, tak en prent uit de serie Favorieten, zie vorig plaatje. De binnenkant van de doos is beplakt met papier dat ik van tevoren heb bedrukt. De doos is gemaakt door Liesbeth Visser van Brown Cartonnage in Arnhem.

dagboekje 2017

2017

Verzameling van patronen en ontwerpen van het afgelopen jaar.

dagboekje 2016

2016

Verzameling van gedrukte afbeeldingen die ik in 2016 heb gemaakt

boekjes bruin, blauw en groen.

2016

Natuurboekjes blauw, groen en bruin. Geïnspireerd op de lucht, plantengroei en aarde. De boekjes zijn door mijzelf bedrukt en gebonden en zitten per kleur in een kleine houten doos. De oplage is vijf.   

poëzie in lijn

2016

Poëzie in lijn. De installatie bestaat uit een groot wandrek van hout, waarin  plek is voor een tiental boekrollen in kleine en grote formaten. (zie bij ruimtelijk) Was onlangs te zien in Culturele Vereniging de Kijkdoos in Bennekom.  

ontmoeting

2014

De doosjes zijn gemaakt van glad karton met op de bovenkant een blinddrukstempel met het woord Ontmoeten. Het doosje bevat zelfgemaakte enveloppen met een blindruk en een aantal bedrukte boekjes met een tekst. De oplage is 30.

cahiers in doos 1

2015

Cahiers gemaakt naar aanleiding van het Werkman herdenkingsjaar in 2015.

cahiers in doos 2

2015

Een van de cahiers die ik maakte voor het herdenkingsjaar van Werkman.

pronkboekjes

2010

Opdruk deksel is een zeefdruk. De 10 boekjes zijn aan beide zijden met een voorstelling bedrukt. Binnenin een korte tekst.

doosje voor elke dag

2008

Doosje met 14 losse prentjes en teksten rondom thema voedsel en natuur. De oplage is niet meer beschikbaar.